خدمات ارزش افزوده تلویزیون دیجیتال
 

همگام با توسعه اینترنت و فضای مجازی در کشور، سازمان صدا و سیما نیز علاوه بر خدمات پایه صدا و تصویر موجود در بسته های اول تا پنجم تلویزیون دیجیتال، اقدام به ارائه خدمات ارزش افزوده تلویزیونی نموده است. در این بخش به معرفی خدمات ارزش افزوده در حال ارائه از طریق تلویزیون دیجیتال خواهیم پرداخت:

زبان دوم
 

یکی از خدمات جذاب سازمان صدا و سیما، زبان دوم است که به هم وطنان اجازه می دهد علاوه بر دریافت زبان فارسی به صورت زنده، زبان دیگری را نیز به صورت همزمان دریافت نمایند.
در حال حاضر شبکه IFILM به دو زبان فارسی و عربی از طریق تلویزیون دیجیتال ارائه و در دسترس مخاطبان قرار دارد.
به منظور استفاده از این خدمت، نیاز به گیرنده جدید نمی باشد و این قابلیت در همه گیرنده های متداول با فشردن دکمه Audio در کنترل گیرنده در دسترس می باشد.

راهنمای الکترونیک برنامه‌ها (EPG)
 

از دیگر خدمات در حال ارائه سازمان صدا و سیما می‌توان به راهنمای الکترونیک برنامه‌ها یا (EPG) اشاره کرد. با استفاده از این راهنما می‌توان اطلاعاتی در مورد ساعات شروع و پایان برنامه‌ها و همچنین شرح جزئی از خود برنامه کسب نمود.
این خدمت برای همه شبکه های تلویزیونی ارائه می شود و برای استفاده از این آن نیاز به گیرنده جدید نمی باشد و دسترسی به آن با استفاده از دکمه ی EPG یا Guide بر روی کنترل گیرنده امکان پذیر است.

خدمات تعاملی تلویریونی (HbbTV)
 

در برخی از شبکه‌های تلویزیونی، خدمات تعاملی (دوطرفه) مبتنی بر اینترنت با استاندارد HbbTV ارائه می‌گردد که حاوی اطلاعات جانبی جذاب و مورد علاقه‌ی مخاطب است. با استفاده از این خدمت، امکان دسترسی به اطلاعات بیش‌تر در مورد بازیگران و عوامل برنامه و حتی امکان خرید لباس بازیگر، مواد اولیه برنامه آشپزی، اطلاع از وضعیت آب و هوایی، اوقات شرعی و غیره بر بستر اینترنت و به صورت آنلاین و تنها با فشردن کلید قرمز روی دکمه کنترل گیرنده امکان‌پذیر خواهد بود. در حال حاضر این خدمت در شبکه ایران کالا و شبکه آزمایشی فراتر در دسترس می باشد.
هموطنانی که اقدام به خرید تلویزیون‌های هوشمند می‌کنند باید توجه نمایند که صرف قابلیت اتصال گیرنده به اینترنت برای استفاده از خدمات HbbTV کافی نیست و لازم است که گیرنده از استاندارد HbbTV پشتیبانی نماید.

نمایش تصاویر با گستره پویایی بالا (HDR)
 

HDR مخفف High Dynamic Range به معنی گستره پویایی بالا می باشد. با استفاده از فناوری HDR، تصویر خروجی طبیعی و واقعی‌تر حتی با طیف گسترده‌ای از کنتراست ارائه می شود. در حال حاضر پخش شبکه فراتر (IRIB UHD 4K) در بسته پنجم تلویزیون دیجیتال با فناوری HDR است و در آینده، شبکه های HD نیز با فناوریHDR پخش خواهند شد. استاندارد HDR سازمان صدا و سیما HLG می باشد. به منظور نمایش تصاویر با کیفیت HDR در دریافت شبکه UHD، گیرنده باید از استاندارد HLG پشتیبانی نماید که معمولاً همه گیرنده های دارای قابلیت HDR این استاندارد را دارند.

نمایش تصاویر با وسعت رنگ گسترده (WCG)
 

WCG مخفف کلمه Wide Color Gamut به معنی وسعت رنگ گسترده می باشد. با قابلیتWCG ، شاهد تعداد رنگ های بیشتری در تصاویر تلویزیونی خواهیم بود. در حال حاضر فضای رنگ پخش شبکه فراتر (IRIB UHD 4K) در بسته پنجم تلویزیون دیجیتال به صورتWCG است و در آینده، فضای رنگ شبکه های HD سایر بسته ها نیز به صورتWCG خواهند شد.