تاریخچه تلویزیون دیجیتال
 

تلویزیون ، این محرم هر خانه ، هم صحبت کاشانه

بی تردید پس از تولد تلویزیون ، حتی در اولین سالهای این رخداد ، جامعه ی انسانی خود را در کنار عضوی غیر انسانی اما بشدت نزدیک و دوست داشتنی در خانه و خانواده ی خود یافت .

اهمیت حضور این عضو غیر رسمی به اندازه ای شدت یافت که علیرغم مسابقه ی بی امان و پر سرعت انواع فنآوریهای روز، پیشرفتهای این حوزه از تکنولوژی ، مقام نخست خود را در ایجاد تنوع و نو آوری در مقایسه با سایر مدعیان حفظ نمود .

این سرعت بینهایت که خود را مدام در منظر چشم جهانیان احساس می نمود چاره ای جز برآورده ساختن خواسته ی خیل عظیم دوستداران نداشت و بدین گونه بود که با پشت سر نهادن دوران برفکها و تداخلهای مزاحم و اعصاب خرد کن و قطع و وصلهای گاه و بیگاه تصویر در حساس ترین لحظات فیلمها و مسابقات و سکونت دائم یکی از اعضای خانواده در پشت بامها با آنتی در دست برای جابجایی و دریافت تصویر بهتر ، خود و تمام علاقه مندانش را به دنیای جدید و بدون نقصی بنام ... سرزمین دیجیتال .... رساند.

تلویزیون دیجیتال یک فناوری نسبتاً جدید است که جایگزین پخش آنالوگ برنامه‌های تلویزیونی شده است. در تلویزیون آنالوگ محدودیت‌هایی برای پخش تصاویر با کیفیت بالاتر و تعداد شبکه بیش‌تر وجود داشت. با رشد تقاضا برای شبکه‌های بیش‌تر و با کیفیت و وضوح بالاتر تصاویر، فناوری تلویزیون دیجیتال جایگزین آنالوگ گردید و هم در پخش زمینی و هم پخش ماهواره‌ای مورد استفاده قرار گرفت. این فناوری از سال 1375 در کشورهای اروپایی و آمریکا به کار گرفته شد.

در کشور ما نیز از سال 1381 مطالعات بر روی این فناوری نوین آغاز گردید و پس از طی مراحل بررسی و شناخت و اجرای آزمایشی، در نهایت در تاریخ 8ام آبان ماه سال 1388، پخش دیجیتال زمینی برای مردم رسماً در کشور آغاز گردید. البته پیش از آن، این فناوری در بخش تولید و ماهواره‌ای صداوسیما مورد استفاده قرار گرفته بود. تلویزیون دیجیتال در جهان دارای چندین استاندارد می‌باشد و کشور ما از استاندارد DVB-T استفاده می‌کند.

البته اطلاعات دقیق این نوع از استاندارد را میتوان از راههای گوناگون مثلا همین الان از طریق گوشی همراه و از طریق اتصال به اینترنت بدست آورد.

پس از آغاز پخش تلویزیون دیجیتال رفته رفته بر تعداد شبکه های تلویزیونی افزوده گردید. در حال حاضر در اکثر نقاط کشور 25 برنامه تلویزیونی (با احتساب برنامه استانی برای هر استان) در حال پخش است. علاوه بر آن برنامه‌های رادیویی نیز از طریق گیرنده‌های تلویزیونی قابل دریافت است و هم اکنون تعداد 18 شبکه رادیویی از طریق تلویزیون دیجیتال پخش می‌شود. این شبکه‌ها علاوه بر صدای مربوط به هر شبکه حاوی تصاویر متنوع و جالبی نیز هستند و با عنوان رادیونما شناخته می‌¬شوند که از سال 1395 پخش آن‌ها آغاز گردیده است. سرویس راهنمای الکترونیکی برنامه‌ها (EPG*)و نیز صدای دوم نیز از جمله سرویس‌هایی است که از طریق تلویزیون دیجیتال قابل دریافت است. همچنین پخش تصاویر HD برای تعدادی از شبکه‌های تلویزیونی آغاز شده و در آینده به تعداد آن‌ها افزوده خواهد شد. EPG: به لیست برنامه های شبکه های مورد نظر دسترسی داشتن که مثلاً فیلم مورد علاقه شما در چه زمانی پخش می شود.

مزایای تلویزیون دیجیتال
 

پخش برنامه های تلویزیونی با فناوری تلویزیون دیجیتال نسبت به سیستم پخش قدیمی یعنی پخش آنالوگ دارای مزیت های فراوانی است که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می گردد :

  •  امکان دریافت تعداد برنامه‌های بیش‌تر تلویزیونی
  •  امکان پخش برنامه‌های تلویزیونی با وضوح بالاتر و ابعاد بزرگ‌تر (HD و UHD)
  •  امکان دریافت در حال حرکت
  •  عدم وجود اشکالات پخش آنالوگ مانند (تصاویر سایه‌دار، تصاویر برفکی)
  •  امکان پخش صدای برنامه‌های تلویزیونی با کیفیت بالاتر نسبت به آنالوگ
  •  امکان ارائه اطلاعات اضافی و خدمات جانبی در کنار شبکه های تلویزیونی (صدای دوم، زیرنویس، اطلاعات متنی مربوط به برنامه‌ها)
  •   ارائه راهنمای الکترونیکی برنامه‌ها (EPG)
  •  امکان دریافت شبکه‌های رادیویی در کنار شبکه‌های تلویزیونی
  •  امکان ارائه پیام نما (تله تکست) با کیفیت بالاتر
  •  امکان ارائه سرویس‌های دوطرفه و تعاملی با مخاطب (تلویزیون ترکیبی یا هیبریدی)
  •   امکان ارائه اطلاعات خدمات ویژه برای نابینایان و ناشنوایان
  •  بهره‌وری و استفاده بهتر از طیف فرکانسی