تردید نداریم که کلمه ی آنتن یکی از آشناترین واژه هایی است که در مکالمات معمولی ، روزمره و شفاهی در عرصه ی فنی به کار می گیریم . اما واقعا آنتن چیست؟ آنتن ها چند نوع هستند و چه کاربردی دارند؟
آنتن گیرنده، آنتنی میباشد که قابلیت دریافت امواج و تصاویر تلویزیونی ارسالی در طیف فرکانسی UHF و VHF را داشته باشد. از آنجا که طراحی آنتن گیرنده در سیستم تلویزیون دیجیتال و آنالوگ یکسان میباشد، در سیستم دیجیتال عموماً نیاز به آنتن جدیدی نیست. هنگامی که آنتن موجود امواج و تصاویر را ضعیف دریافت کند نیاز به تعویض آنتن خواهد بود. در آنالوگ اگر شدت امواج تصاویر ارسالی پايين بيايد تصوير با نويز بيشتري نمايش داده ميشود (که به صورت برفک در تصوير ديده ميشود). اما در ديجيتال اگر شدت این امواج از حد خاصي پايينتر بيايد هیچ تصويری قابل دريافت نخواهد بود.
درصورت نیاز به تعویض آنتن، هنگام خرید آنتن جدید به نکات زیر توجه فرمایید:
- بهره آنتن روی جعبه آن حداقل 13dB ذکر شده باشد.
- آنتن برای طیف UHF طراحی شده باشد.
معمولاً آنتنهای دیگری نیز در بازار وجود دارند که دارای بخش تقویت کننده یا گرداننده آنتن از راه دور نیز هستند. اگر به فرستندههای تلویزیونی صدا وسیما نزدیک هستید، احتمالاً به تقویت کننده نیاز ندارید. چرا که استفاده از تقویت کننده نه تنها تأثیری ندارد بلکه با افزایش توان سیگنال دریافتی، گیرنده را به حالت اشباع میبرد و به همین دلیل در هنگام دریافت تصاویر تلویزیونی دچار مشکل خواهید شد. لذا اگر در منطقهای زندگی میکنید که گیرنده امواج قوی را دریافت میکند و موانع بین مسیر کم است، یک آنتن داخلی (مثلا رومیزی) ساده هم میتواند کارساز باشد. از آن جایی که اکثر بینندگان تلویزیونی از این شرایط برخوردار نیستند استفاده از آنتن سقفی یا پشت بامی ضروری است.
در پایان یک نمونه آنتن پشت بامی و آنتن رو میزی قابل حمل برای شما نشان داده شده است.