با تلاش محققان و کارشناسان اداره کل تحقیقات و جهاد خودکفایی و همکاری اداره کل فرستنده های رادیویی و تلویزیونی، طراحی و ساخت فرستنده تلویزیونی دیجیتال 3KW آب خنک با فناوری دوهرتی به سرانجام رسید.
به گزارش روابط عمومی معاونت توسعه و فناوری رسانه، در این پروژه، ساخت یک دستگاه فرستنده 3 کیلووات با ساختار 1+1 منطبق بر استاندارد DVB-T/T2 بهصورت آب خنک و با فناوری دو هرتی موردنظر گرفته شد. در ابتدا و در مرحله شناسایی و طراحی کلی سیستم، طراحی مفهومی کل سیستم به همراه شناسایی اجزاء اصلی و همچنین بازبینی طراحیهای قبلی بخشهای اصلی صورت گرفت. در ادامه مرحله طراحی و ساخت تقویتکننده دوهرتی شامل اجزاء سختافزاری و نرمافزاری تقویتکننده و همچنین اجزاء و ادوات مکانیکی آن در دستور کار کارشناسان قرار گرفت.
در این راستا، به منظور مشخص شدن ملزومات مربوط به اجزاء نرمافزاری و ادوات مکانیکی تقویتکننده، طراحی اجزاء و ادوات سختافزاری مورد نیاز این سیستم انجام شد که شامل طراحی های مختلف همچون پالت دوهرتی، درایور مناسب برای تقویتکننده دوهرتی، اسپلیتر RF طبقه خروجی، کمباینر RF طبقه خروجی و همچنین طراحی سختافزار کنترلکننده تقویتکننده بود.در ادامه تجمیع و تکمیل مجموعه فرستنده 1+1 به عنوان مرحله پایانی این پروژه، پس از ساخت و تست تقویت کننده دوهرتی و آزمایش آن برای جوابدهی در کل باند، سایر اجزاء و قطعات یک فرستنده ساخته و در نهایت یک مجموعه تکفرستنده آماده و در مرحله بعد پس از تست، بخش قبلی فرستنده بهصورت ساختار 1+1 تکمیل شد.ویژگی مهم این فرستنده آن است که به صورت تمام باند UHF قابلیت دوهرتی را دارد که در بسیاری از محصولات مشابه خارجی این قابلیت وجود ندارد. همچنین در این فرستنده از سیستم خنککننده آبخنک استفاده شده است که به پایداری سیستم و عملکرد بهتر آن کمک میکند.
این پروژه که از ابتدای سال 1400 کار آن آغاز شد؛ مراحل تست و تحویلگیری را با موفقیت گذرانده و آماده نصب و راهاندازی، تحویل و دوره آموزشی است.گفتنی است، فرستنده پرقدرت تلویزیونی از محصولات استراتژیک مورد استفاده سازمان صداوسیما است که در چند سال گذشته شرکتهای دانشبنیان داخلی تولید این فرستندهها را بر عهده داشتهاند. در سالهای اخیر بهکارگیری فناوری دوهرتی در تقویتکنندههای فرستندههای پرقدرت در دنیا رواج پیدا کرده که مهمترین مزیت آن نسبت به نسل قبلی فرستندهها بازدهی بالاتر در بخش تقویتکنندهها است؛ بازدهی در این بخش از حدود 20درصد به حدود 40درصد افزایش مییابد. این افزایش بازدهی علاوه بر کاهش توان مصرفی سیستم، میتواند ابعاد فرستنده را کوچکتر کند و عملکرد سیستم خنکسازی فرستنده را نیز بهبود بخشد.