دبیر بیست و یکمین اجلاس فناوری رسانه تشریح کرد: دستاوردهای اجلاس بیست و یکم در راستای سند تحول رسانه ملی دنیای رسانه با سرعتی بینظیر در حال تغییر است و در قلب این تحولات، شگفتیهای فناورانهای نهفته است که نهتنها روشهای تولید و توزیع محتوا را دگرگون کرده، بلکه تجربه مخاطبان را نیز به سمتی نوین سوق میدهد.
اجلاس فناوری رسانه، به عنوان یک کانون گردهمایی پیشگامان این عرصه، فرصتی استثنایی برای تبادل نظر، ایدهها و تجربیات در زمینههای نوآوری و فناوریهای روز به شمار میآید.
اجلاس بیست و یکم فناوری رسانه، با تمرکز بر اهداف استراتژیک و نقشه راه سند تحول رسانه ملی، بر آن است که ضمن شناسایی چالشهای موجود، فرصتهای جدیدی را برای بهرهبرداری از فناوریهای پیشرفته فراهم سازد.
این اجلاس کار خود را هفتههای گذشته با آغاز ارزیابی مدیران و مجموعههای حوزه های فنی رسانه ملی در سطح کشور و همچنین با اعلام فراخوان در بخشهای مختلف آغاز کرد. این اجلاس از اوایل بهمنماه سال جاری به مدت سه روز بر گزار خواهد شد و شامل برگزاری نشستهای تخصصی و نمایش محصولات صنعت رسانه با حضور متخصصان خواهد بود که در نهایت این رویداد به ارتقاء کیفیت تولید و پخش محتوا و همچنین بهبود خدمات رسانهای کمک خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این رویداد مهم در حوزه فنی رسانه ملی، گفتوگویی با مهندس فرشید بهجت محمدی، قائم مقام معاونت توسعه و فناوری رسانه و دبیر این اجلاس، ترتیب دادهایم که خلاصه آن در ادامه آمده است.
او درباره اهداف اصلی برگزاری این اجلاس توضیح داد و گفت: محورها و موضوعات مختلفی برای این رویداد در نظر گرفته شده که از جمله آنها میتوان به بهروز رسانی اطلاعات و دانش همکاران معاونت توسعه و فناوری رسانه در سراسر کشور، هماهنگیهای لازم با ستاد و همچنین تلاشهای همکاران در بخشهای مرتبط با زیرساختها و زنجیره تولید تا پخش اشاره کرد.
مهندس بهجت محمدی سپس به بررسی موضوعات محوری این اجلاس در فناوری رسانه پرداخت و افزود: به طور کلی، موضوعات محوری در بخشهای مقالات و نشستها از سند تحول معاونت توسعه و فناوری رسانه انتخاب شدهاند. اما بهویژه موضوعاتی چون ارتقای کیفیت صدا و تصویر، کاربرد هوش مصنوعی و پایداری و امنیت سایبری در زمره موضوعات مهم قرار دارند.
دبیر بیست و یکمین اجلاس فناوری رسانه، زمان و مکان برگزاری اجلاس را پیشبینی کرد و بیان کرد که این اجلاس در هفته اول بهمنماه در تهران برگزار میشود. وی افزود: این اجلاس همانند دورههای گذشته شامل نشستهای تخصصی، ارائه مقالات، معرفی نوآوریها در قالب نمایشگاه، گردهمایی معاونین، برگزاری کمیسیونهای تخصصی ادارات کل ستادی و همچنین تقدیر از برگزیدگان سراسر کشور خواهد بود که نتیجه زحمات تیمهای ارزیابی در کلیه بخشهای تخصصی است.
او به موضوعات نشستهای تخصصی امسال اشاره کرده و گفت: موضوعات تخصصی از محورهای سند تحول انتخاب شدهاند و ارائهدهندگان می توانند در یکی از محورهای توسعه پلتفرمهای هوش مصنوعی در فناوری رسانه، توسعه و یکپارچهسازی زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری، حضور مؤثر در فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات، افزایش جذابیت محتوا و خدمات با استفاده از فناوریهای نوین برای جذب مخاطب، ارتقاء کیفیت صدا و تصویر در زنجیره تولید تا پخش، و توسعه بسترهای مختلف انتقال و انتشار محتوا در هر زمان و مکان و صفحه نمایش، همچنین حفظ و ارتقاء پایداری و امنیت زیرساخت و سیگنال در زنجیره تولید تا انتشار با رعایت ملاحظات پدافند غیر عامل، موضوعات نشست خود را انتخاب کنند.
قائم مقام معاونت توسعه و فناوری رسانه در پاسخ به این پرسش که چه بحثها و تبادل نظرهایی در این نشستها مورد انتظار است، بیان کرد: این نشستها باید بستر مناسبی برای بهروز رسانی اطلاعات و دانش همکاران در حوزههای لبه فناوری مرتبط با صنعت رسانه فراهم کنند و همچنین محلی برای ارائه دیدگاههای همکاران درباره این موضوعات فناورانه باشند. این امر به ما کمک میکند تا مواجهه درستی با فناوریهای در حال ظهور یا بلوغ در سازمان صدا و سیما داشته باشیم.
وی همچنین درباره نحوه ارزیابی حوزههای فنی صدا و سیمای استانها توضیح داد: ارزیابیها با تشکیل کمیتههای تخصصی و ارائه مستندات از سوی استانهای سراسر کشور در محورهای موضوعی مشخصی که از قبل به آنها اطلاعرسانی شده، انجام میشود. بر اساس این مستندات، رتبهبندی استانها در گروههای تخصصی مختلف شکل خواهد گرفت. همچنین مشارکت همکاران در تهران و استانها در ارزیابی ۳۶۰ درجه (که در آن نقش ذینفعان و مشتریان خدمات معاونت توسعه و فناوری رسانه بسیار مهم است) میتواند در انتخاب استانهای برتر در حوزههای تخصصی مختلف اثرگذار باشد. لازم به ذکر است که سیر ارزیابی استانها یک فرآیند سالانه است و فقط به ایام برگزاری اجلاس محدود نمیشود. همچنین عملکرد استانها در حفظ پایداری و امنیت زیرساختهای فناورانه در طول سال در رتبهبندی بسیار مؤثر است.
مهندس بهجت محمدی نحوه برگزاری نمایشگاه امسال صنعت رسانه و فناوریها و نوآوریهای مورد نمایش در آن را مورد توجه قرار داد و گفت: نمایشگاه امسال به شکل محدودتری و با تمرکز بر ارائه دستاوردها و محصولات نوآورانه در سه بخش ادارات کل ستادی، معاونتهای فنی در استانها و همچنین شرکتها انجام میشود. در این نمایشگاه، غرفههای خاص برای شرکتها وجود نخواهد داشت و تنها محصولات برتر و نوآورانه با نام خودشان در جایگاههایی برای آشنایی بازدیدکنندگان و مدیران ارشد سازمان ارائه خواهد شد.
دبیر بیست و یکمین اجلاس فناوری رسانه در پاسخ به این پرسش که برگزاری نمایشگاهها چگونه میتواند به تقویت ارتباطات بین فعالان صنعت رسانه کمک کند، اظهار داشت: به نظر میرسد مشاهده خلاقیتها و نوآوریهای شرکتهای همکار و رقیب میتواند به فعالان صنعت رسانه کمک کند. هرچند تعداد فعالان تخصصی صنعت رسانه در کشور محدود است، امیدواریم با ایجاد فضایی مناسب برای حضور شرکتهای خارجی در چنین نمایشگاههایی، به دستاوردهای بهتری دست یابیم.
وی در ادامه به محورهای طرح و ایدههای خلاقانه و همچنین مقالات اجلاس بیست و یکم اشاره کرد و افزود: همانطور که گفته شد، محورها از سند تحول معاونت توسعه و فناوری رسانه انتخاب شدهاند و شامل مواردی همچون توسعه پلتفرمهای هوش مصنوعی در فناوری رسانه، یکپارچهسازی زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری، حضور مؤثر در فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات، افزایش جذابیت محتوا و خدمات با استفاده از فناوریهای نوین برای جذب بیشتر مخاطب، ارتقاء کیفیت صدا و تصویر در زنجیره تولید تا پخش، و توسعه بسترهای مختلف انتقال و انتشار برای ایجاد دسترسی مناسب مخاطب به محتوا در هر زمان و مکان است. همچنین حفظ و ارتقاء پایداری و امنیت زیرساخت و سیگنال در زنجیره تولید تا انتشار با رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل نیز مورد توجه است. باید منتظر ماند و دید که تعداد و سطح مقالات در نمایشگاه امسال چگونه خواهد بود. در این راستا، با تلاش و پیگیری همکاران اداره کل تحقیقات و جهاد خودکفایی، مانند اجلاسهای 17 و 18، نماد ISC برای مقالات ارائه شده در اجلاس کسب شده است و انشاءالله مقالات برگزیده در این سامانه ثبت خواهند شد.
قائم مقام معاونت توسعه و فناوری رسانه برنامههای حمایتی از طرحها و ایدههای خلاقانه در این اجلاس را مورد توجه قرار داد و گفت: بهطور معمول، با توجه به ماهیت معاونت توسعه و فناوری رسانه و عملیاتی بودن اقدامات این معاونت، ایدهها یا به شکل عملیاتی در آمدهاند یا با توجه به ارزشیابی معاون محترم و تشویق نوآوری و خلاقیت در ابزار و روش اجرا، حمایتهای لازم برای تبدیل ایده به اقدام فراهم میشود.
مهندس بهجت محمدی با تأکید بر اینکه به مقالات پذیرفتهشده در این اجلاس گواهینامه دیجیتال ارائه خواهد شد، در ادامه به تأثیر اجلاس فناوری رسانه در سالهای گذشته بر بومیسازی محصولات و فعالیتهای بینالمللی اشاره کرد و گفت: مشاهده نوآوریها در اجلاس و گزارش فعالیتهای انجام شده در طول یک سال همواره برای همکاران کشورهای دیگر، بهویژه در منطقه آسیا و اقیانوسیه (ABU) جذاب بوده است. نمونههای آن را میتوان در جوایز مربوط به نوآوریها و اقدامات ویژه، همچنین مقالات علمی منتشر شده در گردهماییهای سالانه سالهای 2021 تا 2024 معاونت توسعه و فناوری رسانه دید.
دبیر بیست و یکمین اجلاس فناوری رسانه در پایان برنامهها و دستاوردهای این دوره از اجلاس را در راستای سند تحول رسانه ملی مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: انشاءالله تلاشهای انجامشده در راستای تحقق سند تحول رسانه ملی، نظیر ارتقای کیفیت شبکهها، مدیریت دارایی و افزایش بهرهوری منابع، و بهرهگیری از ابزارهای هوش مصنوعی برای تسهیل فرآیندهای تولید تا پخش، همچنین برخی اقدامات پیشین برای تحقق این سند (مانند راهاندازی 200 کانال انتخاباتی) در جریان اجلاس ارائه خواهد شد و به امید خدا روزهای پرباری را در این اجلاس تجربه خواهیم کرد.