تجلی حرکت بر لبه ی فناوری های روز دنیا در معاونت توسعه و فناوری رسانه ملی پخش آزمایشی شبکه IRIB-UHD از طریق کانال 54 در سیستم دیجیتال تهران از تاریخ نهم اردیبهشت ماه آغاز شد.
به گزارش روابط عمومی معاونت توسعه و فناوری رسانه، این معاونت در تلاش است تا در ادامه روند رو به رشد خود و بهرهگیری از فناوریهای روز دنیا و بر اساس نقشه راه ترسیم شده راهبردی سازمان صداوسیما و همچنین اصل رضایتمندی مخاطبین، با حرکت بر لبهی تکنولوژی و در اختیارگرفتن فناوریهای روز رسانهای، سهمی عمده در رضایت بخشی به مخاطب و نقشی محوری در روزآمدی و قرار گرفتن در دایره برودکسترهای مطرح بین المللی داشته باشد . از این رو و در ادامه این مسیر، این بار و پس از تحقیق و مطالعه فراوان پیرامون نیازسنجی رسانهای در حوزه زیر ساخت، با حرکت به سمت استفاده از یکی از آخرین نسخههای بکار گرفته شده در برودکسترهای جهانی، یعنی فرمت پخش تصاویر با کیفیت 4k گامی مهم و اساسی در جذب مخاطب و رضایتمندی آنها برداشته است.
با تلاش و پشتکار و همت متخصصان و مدیران مجموعه معاونت توسعهوفناوری رسانه و پس از کار مداوم ، از نهم اردیبهشت ماه 1399 پخش آزمایشی شبکه IRIB-UHD از طریق کانال 54 در سیستم دیجیتال تهران آغاز شد.
این شبکه که با کیفیت Ultra High Definition یا اصطلاحا 4K UHD از اوایل اردیبهشت ماه 1399 از طریق ماهواره اینتل ست 39 و در موقعیت مداری 62 درجه شرقی قابل دریافت است، حاصل تلاش جمعی ادارات کل فناوری فضایی و ماهواره ای، فرستندههای تلویزیونی و رادیویی FM ، ارتباطات زمینی و اداره کل فنی صدا و تصویر معاونت توسعهوفناوری رسانه و در راستای رضایت بخشی به طیف مخاطبین رسانه ملی انجام شد.
از این رو و به میمنت پخش این تصاویر از شبکه دیجیتال تهران برآن شدیم تا با مهندس مهدی سیاسیفر مدیرکل فناوری فضایی و ماهوارهای و مهندس محمد دامغانیان مدیر کل فرستندهای تلویزیونی و رادیویی FM پیرامون این موضوع گفتگو کنیم که در ادامه تقدیم محضر شما می شود.
مهندس مهدی سیاسیفر به ساختار متفاوت 4K با تجهیزات پیشین رسانه به عنوان شاخصی جدید و کمتر شناخته شده اشاره کرد و گفت: پیش از این تجربه کار در استودیوهایی با این فرمت را نداشته و با راه اندازی استودیو، زمان زیادی برای بهره بردن و گسترش آن صرف می شد. از این رو برای انجام آزمایشهای میدانی و تست تمامی مراحل زنجیره و همچنین آشنایی همکاران با این فناوری جدید و رفع نواقص و مشکلات، تصمیم بر آن شد تا تمام مجموعه را بصورت پایلوت پیاده سازی کنیم.
مهندس سیاسیفر تجربه HD سازی را تجربهای مفید برای پیاده سازی این فرمت جدید دانست و افزود؛ مجموعهای از پلیر و انکودر ماهواره و ارسال ماهواره برای این منظور راه اندازی و محتوای محدودی برای آزمایش بکار گرفته شد و پس از ارسال ماهواره و دریافت فرستنده، از صحت عملکرد کار اطمینان حاصل کردیم.
ایشان همکاری مستمر و تنگاتنگ میان حوزه فرستنده های تلویزیونی و فنی صدا و تصویر با ماهواره را در گامی مهم و موثر در ادامه روند تکمیل محتوا و گستره پخش فرمت 4K دانست و افزود؛ پوشش 4K در سطح بین المللی پوشش متقارنی نیست. چرا که ژاپن جزء محدود کشورهایی است که پارافراتر نهاده و از پوشش 8K در بعضی از شبکه های خود بهره می برد و در بسیاری از کشورها تمرکز بر HD و بعضاً پوشش 4K است و بازار جهانی با توجه به تفاوت استانداردهای موجود کمک شایانی برای انتقال تجربیات و رفع موانع به ما نمی کند. لذا تلاش کردیم تا با تکیه بر دانش بومی، تجربیات متخصصان داخلی، موضوع تحریم پهنای باند ماهواره ای اینترنت و نیاز رسانه ای و جلوگیری از وابستگی رسانه ای، یک سیستم نرم افزاری بومی با توجه به ساختارهای داخلی طراحی و راه اندازی کنیم.
مدیر کل فناوری فضایی و ماهواره ای، به گام بعدی در خصوص گسترش وسعت حوزه پوشش این فرمت پخش درمراکز استانی و برخی شهرستانها در چند روز آینده اشاره کرد و گفت: باید با توجه به شرایط موجود امکان پخش در این مراکز مهیا شود. چرا که این فرمت نیازمند تجهیزات تخصصی خاصی است و از عهده برخی ایستگاه های ما خارج است. اما با تغییراتی که در نحوه پخش ایستگاه ها اتخاذ کردیم تلاش داریم تا شبکه 4K را به ماهواره ایران ست اضافه کنیم تا برای هموطنانمان در داخل و خارج ازکشور نیز قابل دسترس شود .
در ادامه مهندس محمد دامغانیان به موضوع کارهای مطالعاتی که پیش از این آغاز شده بود اشاره کرد و تلاش همکاران اداره کل فنی صدا و تصویر برای انجام امور اجرایی را نخستین گام برای پوشش این فرمت دانست و گفت: سیگنال ارسالی از ماهواره با محتوای محدود آماده شده از طریق ایستگاه جماران دریافت و در شهر تهران منتشر می شود.
دامغانیان به موضوع محدود بودن فرستنده ها برای پخش فرمت 4K با توجه به بکارگیری آنها در حوزه HD ، پخش TSهای 1 تا 3 و پخش HEVC اشاره کرد و افزود؛ برای وارد شدن به زنجیره تست این شبکه، تدابیری اتخاذ شد تا از ظرفیتهای موجود استفاده و سعی کردیم با تغییراتی در مد انتشار و رباط کردن و مقاوم کردن سیگنال، پوشش معادلی ایجاد شود.
مهندس دامغانیان کانال54UHF گیرندههای دیجیتال را برای دریافت این شبکه معرفی و محدوده پوشش تصاویر را در حال حاضر علاوه بر تهران در شهرهای رباط کریم و اسلام شهر دانست و گفت: با اختصاص فضای مناسب کدینگ، تلاش داریم تا از کیفیت و راندمان کاسته نشود و در آینده با برنامه هایی که تدوین شده است می کوشیم تا حوزه پوشش را وسعت دهیم و بزودی با استقرار یکی از شبکه ها بر روی آن از تمای خدمات محتوایی استفاده شود.
مهندس دامغانیان به ضرورت ایجاد تحول در زنجیره سیگنال رسانی در حوزه کاری خود اشاره کرد و گفت: به همت کارشناسان سازمان صدا و سیما و شرکت های داخلی همکار ، ظرف چند سال گذشته، بخش عمده ای از تجهیزات مورد نیاز رسانه در داخل طراحی و تولید می شود و به لحاظ دانش فنی هیچگونه مشکلی وجود ندارد. اما نمی توان از موضوع تحریم ها و مشکلاتی که برای این شرکتها ایجاد کرده در خصوص تامیت قطعات مورد نیاز غافل بود.